Technology and minimalism merge in this joint family home

High-tech elements, classic, timeless decor and an overall grey palette take cognisance inside this home designed by A+T Associates.To design their bungalow in Vadodara, the clients—a tech-savvy couple—reached out to Tanvi Rajpurohit and Archis Patel of A+T Associates. They wanted a home that their children and parents would live happily in. They wished the interiors to be modern, yet rooted in traditions.

Moving Louvers

“Except for the list of space requirements, the clients gave us a free hand at designing. Taking a clue from their profession, we envisaged a house which is futuristic and incorporates the possibilities of involvement of automation and voice control systems for enhancing the overall architecture,”

Rajpurohit avers, “The site is surrounded by closely placed adjacent houses and narrow internal roads. It was critical to achieve privacy for this residence without compromising on the large openings. That’s when we came up with the idea of louvers. Taking the concept a step ahead, we designed louvers which work on automation and can be rotated up to 90 degrees on its axis. It can be operated from phone or regulated on timer system via programming. The client’s professional expertise played an important role in the design.”

Twenty of such CNC cut metal louvers in twelve feet height are installed to allow natural light and cross ventilation throughout the house. These louvers in turn impart a strong architectural language to the external façade of the house.

Levels of Privacy

The spatial organisation of the house is derived from the level of privacy required as per the function of the space. The ground floor houses the common areas like formal living room, kitchen, dining space, courtyard and guest bedroom. The first floor is more private, accommodating the master bedroom (of the couple), grandparents and kids rooms with their attached dressing room and bathroom. The second floor is dedicated to recreation—it houses the home theatre, gym and terrace garden.

Elements of Design

“We have opted for an ultra-modern colour scheme wherein variations of grey are used for ceiling, walls and flooring in combination with tone of white American oak for furniture. The material palette is restrained. The furniture is functional and minimalistic with an elementary and swank appeal,”

Welcome with Panache

The monochromatic austere entrance is in black granite flooring. Indicating the movement pattern of people, circular motion graphic is engraved on each step of the pathway. The bespoke brass handle embellishes the veneered main door.The living room and dining room open into a semi-covered courtyard space. The courtyard wall acts as the backdrop for the living room. The graphical patterns formed by light and shadow effect through the linear array of pergolas create an ever-evolving and dynamic ambience.The chic sofa and lounge chair from Natuzzi and Kuka, exclusive Italian brands take centre stage. The heart of the house is the red dot art installation along the sculptural staircase.

Cocoon of Comfort

The moving louvers serve as a boon for the bedrooms where without compromising on the much required privacy, natural light and ventilation, endless views can be offered in spite of the tight urban setup.The concept for master bedroom was envisioned prior to the commencement of construction. The graphic artwork engraved in the concrete wall is the centre of attraction. The profile lighting enhances the design elements of the monochromatic space.

The bedroom for the twin daughters is pristine yet playful. “For the ever-energetic souls, we have created a hanging swing and lots of free space to play around. The exposed concrete wall, is untreated for the interiors too. The pastel-tinted four-poster bed with a combined study table completes the composition.

Relax with Style

“Since the clients socialise a lot, they were most excited about designing the entertainment zone. The enclosed room is designed in dark hues with splashes of bold colours injected from ceiling and recliners. The bar counter is cast in exposed concrete. A doodle wall at the bar has caricature faces of their friends to introduce a fun element during get-togethers,”

Live Chat!
(Online)